ORIOL JUNQUERAS I VIES

Oriol Junqueras i Vies (Barcelona, 1969)
 
  
Historiador i polític català. Espòs de Neus Bramona i pare de dos fills, Lluc i Joana. 

És llicenciat en Història Moderna i Contemporània, doctor en història del Pensament Econòmic i professor agregat a la UAB. El 2004, amb Toni Soler, va presentar el programa de TV3 El Favorit. Durant la temporada 2006/2007 va participar a Minoria Absoluta, de RAC1; a Las mañanas de RNE; i al programa A bona hora, de Ràdio Sabadell, amb Clara Borrell. A més, amb Enric Calpena, a Catalunya Ràdio, ha col·laborat a El nas de Cleòpatra i, des del 2001 fins a l’actualitat, a l’En guàrdia!, que ha estat guardonat per segon cop com a millor programa de ràdio en l’Acte de Lliurament dels 8ns premis Ràdio Associació de Catalunya el 8 de maig de 2008. També ha participat en les tertúlies d’El Món a RAC1, amb Jordi Basté; i, durant la temporada 2008/2009, ha col·laborat en el programa Cel obert de Ràdio 4, amb Joan Bosch; així com en la secció d’història del programa Hem de parlar de Catalunya Ràdio, amb Marta Alonso, Flora Saura i Míriam Fuster. Ha treballat com a guionista i assessor en sèries documentals de televisió com L’Onze de Setembre(1996), Els Maquis: la guerra silenciada (2002), Conviure amb el risc (2002-2003) o Barcelona sota el franquisme (gener de 2007), entre altres.
 
És autor, coautor i prologuista de nombrosos llibres, entre els quals Els catalans i Cuba (1998); La batalla de l’Ebre. Història, paisatge, patrimoni (1999); La presó model de Barcelona (2000); Manel Girona, el Banc de Barcelona i el Canal d’Urgell. Pagesos i burgesos en l’articulació del territori (2003); Guerres dels catalans (2003); Guerra, economia i política a la Catalunya de l’alta edat moderna (2005); Economia i pensament econòmic a la Catalunya de l’alta edat moderna (1520-1630) (2006); Camí de Sicília (2008); o Les proclames de sobirania de Catalunya (2009), en són els més destacats.

Des del juny del 2009 i fins gener de 2012 és diputat independent al Parlament Europeu, elegit per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). A l'Eurocambra, s’integra dins el partit de l’Aliança Lliure Europea (ALE) que, al seu torn, forma part del grup parlamentari d’Els Verds-ALE.
L'11 de juny de 2011 es va convertir en alcalde de Sant Vicenç dels Horts, després de rebre els vots de la candidatura que liderava, Junts per Sant Vicenç (ERC-Reagrupament), ICV-EUiA i CiU. Des de el 17 de setembre d'aquell mateix any també és el president d'Esquerra Republicana de Catalunya. L'any 2015 formà part de Junts pel Sí i fou tornat escollit alcalde de Sant Vicenç dels Horts. El 23 de desembre deixà l'alcaldia en mans de la número dos del partit, Maite Aymerich. El 13 de gener de 2016 fou vicepresident del Govern i titular del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. 
El 23 d'octubre de 2017, després de la proclamació de la República Catalana per part del Parlament, el Senat aprovà l'article 155 on destituí els càrrecs del President de la Generalitat i de tot l'equip de Govern. El 2 de novembre, després de declarar, fou posat en presó preventiva.  

La seva producció literaria continua, tot i la dedicació política, amb llibres com Història del Japó o Revoltats. Alguns dels llibres publicats sobre la seva figura són Converses amb Oriol Junqueras o Mas i Junqueras

Per a més informació, podeu consultar:

Per a veure els documents que tenim a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, cliqueu aquí.

 

 

Comments