LLIBERT NOGUERO VALLVERDÚ

Llibert Noguero Vallverdú (Barcelona, 1920 - 2016)

 

   

Nascut a Barcelona el 20 de novembre de 1920, al si d’una família treballadora. Una part de la seva infantesa (1926-1931) la passà a França on va conèixer un sistema educatiu basat en les idees de Rousseau i va viure amb el lema “Liberté, égalité, fraternité”, fets que marcaran la seva forma de viure. La seva data de naixement el fa entrar a la guerra civil espanyola amb la mobilització de la lleva del biberó que participà en l'ofensiva republicana a la batalla de l'Ebre, en acabar la guerra, exiliat, va ingressar al camp de refugiats situat a Arles-sur-Tech, i gràcies als seus coneixements de la llengua francesa va fer d’intèrpret acompanyat un tren de nens refugiats.

 

El seu retorn a Espanya, li va representar mesos d’estada a camps de concentració i batallons de treballadors (Miranda d’Ebre i Nord d’Àfrica) fins que pogué tornar a Barcelona l’any 1940 i continuar lluitant en la clandestinitat pel triomf de la democràcia a Espanya. Aquest bagatge és el que el Llibert relata  a les seves obres:

Obres inèdites: La meva joventut ; L’hostal d’en Marçal, La batalla de l’Ebre - Poema èpic; La repressió franquista; La guerra civil, història d’amor i de guerra; Hipòtesi: la República marginada.Per a veure els documents que tenim a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, cliqueu aquí.

 

Comments